Influencer Marketing

Nu poți construi o reputație doar pe ceea ce ai de gând să faci.  – Henry Ford

Termenul de influencer (influencer marketing) a devenit din ce in ce mai popular, chiar si in Romania, odata cu introducerea optiunii de a face live stream pe Instagram si pe Facebook. In acest fel lumea a inceput sa fie mai activa pe aceste retele sociale. Pe langa acest lucru, si popularitatea YouTube-ului a contribuit decisiv la cresterea numarului de influenceri. De fapt YouTube-ul a permis aducerea termenului de influencer si popularizarea lui in Romania. Acum in Romania sunt o multime de influenceri, iar acesti influenceri te pot ajuta pe tine in mod direct sa iti popularizezi brand-ul si afacerea in mediul online in principal.

Ce presupune o campanie de Influencer Marketing

Influencer marketing presupune abordarea unor persoane cu influenta in mediul online pentru a-ti promova un produs, un serviciu sau chiar brand-ul pe care il reprezinti. Astfel acesti influenceri vor reusi sa iti raspandeasca mesajul pe care tu doresti sa il transmiti intr-un mod organic si complet natural. Cel mai important lucru cand vrei sa iti alegi un influencer cu care sa initiezi o colaborare nu este ca acesta sa detina un numari mare de urmaritori pe retelele sociale, ci cat de mult interactioneaza acesti “fani” cu influencer-ul respectiv (a.k.a. “engagement rate”). Un influencer cu un numar mare de urmaritori din grupul tinta caruia se adreseaza produsul si afacerea ta, care sunt foarte “engaged” este target-ul ideal. Dupa ce ai ales un influencer care indeplineste aceste caracteristici, trebuie sa te concentrezi pe marketing-ul pe care i-l propui si lui sa il faca astfel incat sa atraga cat mai multi clienti catre compania ta, dar fara sa aiba un impact negativ asupra audientei lui.

Facem Influencer Marketing-ul sa para usor, natural

In loc sa te adresezi tu in mod direct unui grup mare de consumatori, fapt care poate fi dificil in unele situatii, sau chiar imposibil de realizat, deoarece sunt slabe sanse ca tu sa poti intocmi o adunare in care sa vizezi oamenii interesati de produsul pe care il comercializezi, vei plati un influencer care sa duca la indeplinire acest plan de promovare. Influencerii vor fi ascultati cu mai multa atentie de catre urmaritorii lor, iar ei se adreseaza unor mase de oameni mai mari cu mai multa usurinta.

Cel mai natural mod in care un influencer iti poate promova brand-ul este daca influencer-ul respectiv joaca rolul unui posibil cumparator si se declara multumit si incantat de ceea ce oferi tu, de calitatea produsului sau serviciului respectiv, si chiar si de pret. Este ca un joc de rol, in care rolul principal este detinut de influencer. Promovarea facuta de influencer-ul cu care vei colabora poate veni sub forma unui videcolip sau sub forma unei postari text, tot ce conteaza este sa vorbeasca pozitiv despre produsul tau.

Influencer-ul potrivit pentru afacerea ta

Sunt nenumarati influenceri pe YouTube care au fost abordati de dfierite companii si brand-uri imense din orice industrie pentru a le promova produsele, dar mai mult decat atat pentru a-si asocia imaginile. Un influencer, exact cum ii spune numele, are o influenta foarte mare in mediul in care activeaza si asupra publicului tinta pe care il are, astfel ca nu conteaza cat de important este un brand, va apela la influencer marketing, daca este posibil ca prin intermediul acestei tehnici sa atraga o noua gama de clienti inspre produsele lor. Printre brandurile arhicunoscute care au apelat la influencer marketing, se numara Toyota, MTV, Greyhound si multe altele. Nu exista limita in acest domeniu.

Apeland la statistica putem observa anumite lucruri care sunt menite sa incurajeze utilizarea marketingului prin intermediul influencerilor. Asadar un procent de 70% dintre abonatii tineri de pe YouTube au mai multa incredere in opiniile prezentate de catre influencerii preferati, in detrimentul unor vedete traditionale care apar la TV si fac reclame de tip ‘old school’.

Iubim atentia subevaluata…

…mai ales cand e si targetata cum trebuie. O alta statistica ne dezvaluie un detaliu financiar foarte important si ne arata faptul ca pentru fiecare dolar investit in marketingul prin intermediul influencer-ilor exista un venit de aproape 7 ori mai mare, ceea ce inseamna enorm. Astfel putem realiza cat de mare este impactul influencerilor pe piata online.

Nu mai putin de 80% dintre companiile care au apelat la aceasta tehnica de influencer marketing, s-au declarant multumite de ea si au catalogat-o ca fiind una dintre cele mai efective si optimizate tehnici de promovare in mediul online.

De asemenea, aceleasi companii au fost intrebate despre calitatea clientilor care sunt obtinuti in urma marketingului prin influenceri, iar putin peste jumtate dintre acestea s-au declarat convinse ca acei clienti care vin din partea influencer-ilor sunt mai ‘buni’.

Dupa aceste rezultate si declaratii pline de incredere ale companiilor care au utilizat tehnica de influencer marketing, fata de anul trecut s-a putut observa o crestere cu aproape 60 de procente a bugetului asigurat pentru influencer marketing.

Daca nu stii cum sa abordezi problema, contacteaza-ne iar noi iti vom arata de unde sa incepi cu Influencer Marketing, si inspre ce influencer sa te indrepti astfel incat compania ta sa aiba doar de castigat de pe urma acestor campanii.

Te punem in legatura cu influenceri relevanti pentru afacerea ta.